SPSS mediator

 • AvatarAnonymous

  Hoi,

  Wordt bij process makro bij het ‘TOTAL EFFECT MODEL’ alleen gekeken naar verband van X op Y of wordt mediator hierin meegenomen. En wat is dan het verschil met het output stukje van ervoor waarbij wordt gekeken naar  pad b en c.

  AvatarAnonymous

  En welk deel van de output kan ik gebruiken om de de variantie van X en M op Y te beschrijven? is dat het ‘total effect model’ of het model er boven

  Kijkt in het geval van procesmacro het TOTALE EFFECTMODEL alleen naar de relatie van X tot Y, of wordt de mediator hierin meegenomen?
  Als het gaat om de mediaton analyse, is het belangrijk om te begrijpen of de mediatorvariabele (M) volledig gemedieerd, gedeeltelijk gemedieerd of niet gemedieerd is in de relatie tussen X en Y.
  Om dat te begrijpen, moet je kijken naar directe en indirecte effecten.
  1) Volledig gemedieerde relatie: als het indirecte effect via M significant is en het directe effect niet significant, suggereert dit dat de relatie tussen X en Y volledig wordt gemedieerd door M. In het geval van Process Macro is er voor indirect effect geen P-waarde. In dit geval moet je kijken naar LLCI en ULCI; als het interval GEEN nul bevat, is het significant. Anders is het niet significant.

  En wat is het verschil met het output stukje van daarvoor dat kijkt naar pad b en c.

  Totale, directe en indirecte effecten zijn de samenvatting van de eerdere outputs. In de vorige uitvoer heeft elk pad een afzonderlijke analyse, terwijl we in het totale, directe en indirecte effect hun samenvatting hebben. De interpretatie is echter dezelfde. Als Onafhankrlijke Variabele (OV) bijvoorbeeld een significant effect heeft op M, heeft M een significant effect op Afhankelijke variabele (AV) en OV heeft een significant effect op AV, dan concludeert men dat M de relatie tussen OV en AV gedeeltelijk medieert. Vergeet niet dat het rapporteren van de eerdere outputs ook belangrijk is.
  En welk deel van de uitvoer kan ik gebruiken om de variantie van X en M op Y te beschrijven? is dat het ‘total effect model’ of het model erboven?
  Je dient het model BOVEN het ‘totaal effect model’ te gebruiken. Meer specifiek wordt het eerste model gebruikt om het effect van X op M te onderzoeken, en het tweede model wordt gebruikt om de effecten van X en M op Y te onderzoeken. Beide modellen staan ​​BOVEN het ‘totale effectmodel’. Zorg ervoor dat je beide modellen rapporteert, aangezien beide belangrijk zijn om te begrijpen of M de relatie tussen X en Y geheel, gedeeltelijk of niet medieerde.
  Groet, Amin
 • Je dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren.